Onze projecten

Hoe ga je om met de verduurzaming van een Rijksmonument? Je wilt de de historische integriteit en schoonheid behouden en daarom zijn er vaak strenge regels voor aanpassingen.

In Smilde staat de Koepelkerk. Een achthoekige kerk gebouwd in de Lodewijk XVI-stijl en werd ingewijd in 1788. In 1963 werd de kerk aangewezen als Rijksmonument. De energierekening werd te hoog, dus er moest wat gebeuren.

Verduurzaming moet op alle niveaus mogelijk zijn, zo ook waar het ‘te ingewikkeld’ lijkt. Samen kunnen we tot innovatieve oplossingen komen.

De oplossing voor dit vraagstuk ligt in de directe omgeving. Tijdens een buurtbijeenkomst was het probleem van de Koepelkerk voorgelegd: nood naar verduurzaming om de kerk open te kunnen houden. Geen eigen capaciteit om panelen te plaatsen. Een enthousiaste dorpsbewoner opperde om zonnepanelen op zijn dak neer te leggen, maar te bestemmen voor de koepelkerk. Al snel waren er meer dorpsbewoners bereidt om hun dak te lenen voor de opwek voor de Koepelkerk.

De koepelkerk had ook al een warmtepomp geïnstalleerd. Dit is een energiezuinige manier om de kerk te verwarmen. Het algemene sentiment was: “alles voor de koepelkerk, om die open te houden voor het hele dorp” , zoals Musetta dat omschreef bij Goedemorgen Drenthe. Het gemeenschapsgevoel is ontzettend sterk in Smilde en de Koepelkerk heeft hierbij een centrale rol.

Gerrit van den Bosch, penningmeester van de Koepelkerk, vertelde over dit project: “We zijn dankbaar dat we met deze oplossing samen kunnen zorgen voor behoud en verdere verduurzaming van de Koepelkerk en het dorp. En deze projecten kunnen een opmars zijn naar nog meer gezamenlijke verduurzaming. Meer duurzame opwek, betekent meer middelen om elkaar te helpen bij verduurzaming thuis, bij de sportverenigingen of buurthuizen.”

Het samenwerkingsverband stopte niet bij enkel verduurzaming, het faciliteren van lokaal eigenaarschap was ook een prioriteit. De installaties vallen onder het beheer van coöperatie Energie voor de Koepelkerk. Deze coöperatie is door GOED en de protestantse gemeente Smilde opgericht om dit proces te stroomlijnen. Vandaag is GOED enkel verantwoordelijk voor de uitvoering van de ledenadministratie.

De samenwerking met de Koepelkerk te Smilde was een inspirerend project waar we concrete resultaten neer hebben kunnen zetten voor de gemeenschap.


Heb je een vraag of wil je een soortgelijk project van de grond krijgten? Neem dan contact met ons op!