Zo’n project waar alles wat we mooi vinden samen komt en dat Solar Magazine het dan op de vooravond van de realisatie uitroept tot Project van de Week: Nienoord dus!

Een jaar geleden werden wij door Leon Teeuw van de Gemeente Westerkwartier gevraagd om mee te denken over de verduurzaming van de organisaties op Landgoed Nienoord. Op welke manier kunnen álle geschikte daken ingezet worden om daarmee ook de andere panden te verduurzamen? Een vraag die je aan ons wel kan stellen!

Natuurlijk gaan we eerst op de geschikte daken met zonnepanelen stroom opwekken om de stroomrekening naar 0 te brengen, maar daar waar nog ruimte op het dak overblijft komen óók panelen die, met een coöperatieve aanpak, door coöperatie GOED worden geexploiteerd. Mensen die Nienoord een warm hart toe dragen worden lid van GOED zodat de SCE-subsidie beschikbaar komt. De stroom wordt verkocht aan een groen energiebedrijf. En de opbrengsten? Die doneert coöperatie GOED weer aan de stichtingen op het landgoed zodat zij dat geld kunnen gebruiken om bijvoorbeeld de monumentale Borg of het Zwemkasteel verder te verduurzamen.

Het is een eer om oplossingen te bedenken voor zulke mooie en belangrijke organisaties zoals Museum Nienoord en Stichting Landgoed Nienoord. Out of the box, en helemaal into the cause!

Tags: