De afgelopen jaren heeft het Hunebedcentrum flink ingezet op bewust gedrag ontwikkelen met en op energieverbruik bij medewerkers. Tal van maatregelen zijn al genomen, zoals terugbrengen van de temperatuur, alle lampen vervangen door ledlampen, dubbel glas en lichtsensoren. Het Hunebedcentrum kreeg daar recentelijk ook de duurzaamheidscertificering Green Key Goud voor als eerste Drentse museum.
Om ze bij de verdere stappen te helpen, hebben wij een integraal plan voor- en begeleiding bij verdere energieverduurzaming gemaakt. Daarin hebben we in dit geval gekeken naar energiebesparing, isolatie en duurzame opwekmogelijkheden van zowel stroom als warmte. Het doel: In 2033 energieneutraal.
Het Hunebedcentrum bestaat uit twee panden, het Museum en het Kenniscentrum, waarbij het eerste idee was om zonnepanelen op de daken te plaatsen. Bij het dakonderzoek dat we uitgevoerd hebben, bleken de architectuur, de hoge eiken en de opbouw van het dak met pijpjes hier en daar al snel te veel beperkingen met zich mee te brengen. Daarom hebben we een nieuw plan voorgelegd om zonne-energie op te wekken via panelen op de grond die het huidige stroomverbruik kan dekken. Vanwege netcongestie, waardoor zonnestroom die niet direct zelf gebruikt kan worden niet aan het net geleverd kan worden, zullen de beoogde zonnepanelen naar verwachting vanaf voorjaar 2024 de helft van het stroomverbruik dekken. We hebben de vergunningsaanvraag opgesteld en ingediend
Bij ons onderzoek naar energie- en warmteverbruik bleek dat er meer stroom verbruikt wordt buiten openingstijd. Dit blijkt voor een groot deel te maken te hebben met het hete lucht- en ventilatiesysteem in het Museum. Die staat continu aan. Daar wordt nu naar gekeken hoe die instellingen aangepast kunnen worden. Verder zijn naar aanleiding van ons onderzoek o.a. een paar boilers uitgezet die niet meer gebruikt werden, oude energieslurpende vrieskisten vervangen, energiemeters aan diverse apparaten gehangen en worden temperatuurinstellingen verder aangepast. Onderzocht wordt wat de mogelijkheden zijn van warmtepompen en infraroodpanelen in kamers die weinig (of door weinig personen) gebruikt worden.
Dit alles gaat in nauw en fijn overleg met de mensen van het Hunebedcentrum. Zo blijkt maar hoe belangrijk het is om goed onderzoek te doen naar ruimtes, gebruik en wensen. Zoals Robin Doet medewerker Allard zegt: “Altijd (door)vragen, kijken, luisteren, vertellen en laten zien. Dan vind je de oplossingen vanzelf.”
Op naar een nog duurzamer Hunebedcentrum in Borger!